Oireet


Herpesvirusten kantajuus on aikuisväestössä erittäin tavallista. HSV-1:llä se on 50–60 %. Suuri osa kantajista ei kuitenkaan koskaan oireile.

Alkuvaihe: Uusiutuvan herpeksen ensimmäinen oire on yleensä ihon tunnottomuus, jonka jälkeen alkaa punoitus, kutina ja pistely siinä kohtaa, mihin rakkula on kehittymässä.
Rakkulavaihe: Parin päivän sisällä huuleen puhkeaa rakkuloita, jotka ovat aluksi kirkkaita ja myöhemmin kellertäviä. Rakkuloita esiintyy huulissa ja suun limakalvoilla.
Rupivaihe: Rakkulat kehittyvät muutamassa päivässä vetistäviksi ruviksi ja muutaman viikon kuluessa ruvet irtoavat.

Hoito


Kun Herpes simplex -virus on kerran päässyt elimistöön, jää se sinne pysyvästi. Suurimman osan ajasta virus on oireeton, mutta esimerkiksi flunssa, auringonpaiste tai stressi voivat laukaista sen. Kun tunnet huuliherpekseen viittaavia oireita (pistelyä ja kutinaa), on suositeltavaa aloittaa huuliherpeksen hoito heti. Huuliherpestä voi hoitaa voiteilla tai tableteilla. Huuliherpeksen parantuminen vie muutamasta päivästä jopa 3–4 viikkoon. Mikäli oireet ovat rajuja tai herpes uusiutuu yli 6 kertaa vuodessa, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Ennaltaehkäisy


Herpes simplex -virusta aktivoivia tekijöitä ovat muun muassa vilustuminen, auringon ultraviolettisäteily, stressi ja kuukautiset. Auringon UVB-säteily heikentää immuunipuolustusta niin paljon, että herpes saattaa puhjeta 2–3 aurinkoisen päivän kuluessa. Auringossa oleilevan kannattaa suojata huulet huulivoiteella, jonka aurinkosuojakerroin (SPF) on vähintään 15. Moni toistuvista herpes-infektioista kärsivä ottaa aurinkomatkalle mukaan pakkauksen asikloviiri- tai valasikloviiritabletteja.

Tarttuu helposti – myös lapselle


Vähäinenkin suora kosketus huuliherpeksen aikana voi siirtää Herpes simplex -viruksen. Jos sinulla on huuliherpes, kannattaa välttää suukottelua, kunnes huuliherpeksesi on parantunut kokonaan. Lapsella huuliherpes puhkeaa ensimmäisen kerran yleisimmin 3–5-vuoden iässä. Ensimmäinen huuliherpes voi aiheuttaa lapselle erittäin kivuliaita oireita ja nostaa myös kuumeen.

Lähteet


Lääkärin käsikirja, 10.5.2016. Ihon Herpes simplex –infektio
Hannuksela-Svahn A., Huuliherpes eli yskänrokko, www.terveyskirjasto.fi, 2016
Hiiri A., Huuliherpes eli yskänrokko, Terve suu -ohjeet, www.terveyskirjasto.fi, 2015